Välj en sida

Styrketräning för löpare

S3840x2400 (2)tyrketräning är en viktig del för att orka springa på ett bra vis och för att hålla sig skadefri.
Oavsett vilket program som du väljer att genomföra så kommer du alltid att få styrketräningsprogram att följa tillsammans med ditt löpprogram för att din kropp helt enkelt skall hålla för den belastningen som varje löparsteg innebär. En stark och smidig kropp är oftast en kropp som håller för de flesta aktiviteterna även i vardagen så slarva inte med styrketräningen.

Inledning av pass:

Träningspassen skall alltid inledas med någon uppvärmning i ca 10-15 minuter. Övningar som passar till detta är exempelvis lätt jogg, cykel, roddmaskin, crosstrainer etc.. Pulsen skall sakta gå upp under uppvärmningen och du skall känna att kroppen är ordentligt igång.

Styrkepasset:
I programmen som ni får här så anges det alltid hur många repetitioner som du skall genomföra i varje set. Exempel: 12×3 och detta betyder då att du skall göra ca 12 repetitioner av övningen, vila den tiden som står och sedan göra övningen igen totalt 3 gånger.
När det står att du skall göra 12 repetitioner så är det ett riktmärke på hur många repetitioner du skall klara av när du tar i så mycket du bara kan. Märker du att du klarar av att göra ytterligare några repetitioner innan du är helt slut så gör du helt enkelt de repetitionerna och sedan höjer du vikten till nästa gång så att du åter orkar max 12 repetitioner.

Avslutning:
Att varva ner efter ett hårt träningspass är lika viktigt som att värma upp. Du ger här kroppen en chans till att varva ner och anpassa sig inför lugnare aktiviteter igen och det passar här jättebra att utföra stretch efter träningen. Nervarvning bör vara 5-10 minuter lång.

Hoppa till verktygsfältet